#7 Jen tak... Moniky Škorničkové

Jen tak č. 7… Jen tak mě napadá, že se musím pousmát.

Jdu si svojí cestou, trénuji si na své periférii republiky, slušně zdravím, dveře otevřu starším a spolupracuji s lidmi, kteří mě snesou. Jsou to lidi, kterých si můžu vážit pro jejich hodnotový žebříček, kteří mi dokážou říkat věci tak, jak jsou a kteří se nemusí před nikým hrbit.

Jsem kreativec, a tak trochu poplašňák, když na mě chodí nápady a že chodí. A protože na mě chodily už v době mého působení v ČKS a nikdo je nechtěl slyšet a všechno byl problém, tak jsem si založila svůj Projekt, kde jsou se mnou ti, kteří věci vidí podobně a unesou moji poplašnost.  A hlavně se ztotožňují s cíli tohoto Projektu – vážit si všech, kteří jsou dnes ochotni krasobruslit, podporovat a motivovat děti, které bruslí na všech úrovních, a hlavně podporovat sebedůvěru všech a snažit se je zbavit strachu. Děti se bojí, že spadnou, dospělí se bojí, co tomu řekne paní trenérka a trenérka se bojí, říkat věci narovinu, aby se dítě v pubertálním věku neurazilo anebo trenéři s dětmi ve výběrech svazu, co tomu řeknou ti nahoře. Bát se někoho, kdo je tady pro nás? Koho jste si zvolili? Ti by vás měli podporovat, pomáhat a mělo by je zajímat, jestli něco nepotřebujete. Jsem od přírody optimista, a tak věřím, že to přijde tak, jak se slibovalo na valné hromadě po jejich zvolení.

Vždy jsem lehce vybízela lidi k činnosti už jen tím, že jsem se o něco snažila. To že teď motivuji i mocný Český krasobruslařský svaz mně těší. Ale co mě těší již méně je, když mi někdo něco z titulu moci deklasuje anebo straší lidi jen z toho titulu, že si dělá nějaká svoje vlastní pravidla, aby byl tzv. nenahraditelný.

To, že jsme u MŠMT získali akreditaci na školení trenérů licence B, to že jsme podepsali smlouvu o spolupráci s VŠ Palestra jsou jasná fakta. Oslovili jsme pana předsedu Žídka, jako špičkového manažera sportovních akcí, aby nám udělal pro trenéry přednášku a on odmítl. (připravuje MS 2026). A protože si věříme v odbornosti našeho školení, vyzvali jsme pana předsedu ČKS, aby se stal členem zkušební komise a měl přehled, jaké frekventanti mají znalosti, na to se reagovalo tím, že se tato licence nebude svazem uznávat – tak to jsou také fakta.  Moje celkem logická otázka zní: proč se to dřív dělalo tak, že když přišel trenér vyškolený jinde, zjišťoval se rozsah jeho školení a licence se uznala?

Takže vážení trenéři. Máme pro vás školení, které bude mít tu nej úroveň, protože jsme motivováni snahou vám ze sebe dát to nej a mít kolem sebe ty odborníky, kteří jsou morální lidé, a hlavně něco v krasobruslení dokázali. Dokázali vychovat úspěšné krasobruslaře, a dokážou rozumět dětské duši, která je tak křehká a kterou dnešní doba tak válcuje. Naše školení je zařazeno do databáze Úřadu práce, a tak si, pokud splníte podmínky, můžete zažádat o příspěvek.

Nebojím se a věřím, že vám ukážeme cestu k odvaze. I kdybyste byl jen jeden jediný človíček, budeme to brát jako obr úspěch. Rozhodli jsme se, že školení uspořádáme i pro vás pár odvážných i kdybychom na tom měli prodělat. Ukazujme dětem, které trénujeme, že my trenéři jsme odvážní a buďme jim vzorem.

A to že vám tu licenci svaz neuzná?  Jejich řešení.  Zažádali jsme znova MŠMT o názor a naše akreditace je zcela v pořádku a hlavně – prý nejsme jediný sport, kde se toto děje. Pořád mi to hlava nějak nebere. Vytvářejme si navzájem zdravou konkurenci, možná pak budeme konkurenceschopní i se světem. Požádali jsme o názor i RNDr. Helenu Křepelkovou, CSc. Poradkyni pro přípravu organizací na akreditace a systémové certifikace a dáváme vám k dispozici jen takové zamyšlení z jejího rozboru situace:

„Tak jako jsou rovnocenná vysvědčení maturitní, jiné vysokoškolské diplomy a podobně, nelze neuznat vysvědčení ze školy A, B a uznat jen od školy C, mají-li stejnou akreditaci od stejného Ministerstva školství. Kromě toho, ČR je členským státem EU a když přijde kdokoliv, kdo absolvoval u akreditované organizace školení trenérů II. třídy v jiné zemi EU, musí být na vysvědčení pohlíženo jako na platné i u nás, a to bez dalšího NOTRIFIKAČNÍHO ŘÍZENÍ. Samozřejmě ČKS má právo přezkoumat, zda předložené vysvědčení tuzemské nebo z jiné země není padělkem, zda byly splněné všechny akreditační náležitosti atd. Kromě toho význam slova licence je vlastně povolení něco dělat, jenže povolení dělat trenéra čehokoliv vydává i Živnostenský úřad ve formě živnostenského listu a to pro živnosti volné s velmi jednoduchými požadavky, i pro živnosti vázané s mnohdy velmi přísnými požadavky.“ Tolik slova celoživotního odborníka na akreditace.

Jsem moc ráda, že i mě ČKS posunul – ověřili jsme si, že všechny náležitosti z naší strany jsou v naprostém pořádku a teď již jen začít. Vše je již přichystáno.  

Jsem moc ráda, že i mě ČKS posunul – ověřili jsme si, že všechny náležitosti z naší strany jsou v naprostém pořádku a teď již jen začít. Vše je již přichystáno.  


Autor:Monika Škorničková

Mým velkým koníčkem je moje práce, trénování krasobruslení. Beru to jako své životní poslání, které mě naplňuje. Už jako malá holka jsem si tuto cestu vybrala a šla si za svým. Jako závodnice jsem nedosáhla žádných velkých úspěchů, závodní kariéru jsem ukončila ve 14 letech po vybruslení 1. výkonnostní třídy. Právě ta mi umožnila vystudovat Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, obor trenérství.